Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Eidos71
    RS
    • 2011
    • 2050
    • Octavia II (1Z3)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Panowie - pewnie jest to oczywista oczywistość, ale proszę tylko o potwierdzenie, czy jest to właściwa kolejność:

- oprysk aktywną pianą;
    - spłukanie piany;
    - potraktowanie felg i części karoserii iron-em;
    - spłukanie;
    - mycie auta szamponem;
    - spłukanie;
    - glinkowanie;
    - ponowne mycie szamponem;
    - spłukanie, osuszenie;
    - cleaner;
    - wosk;
    - podziwianie efektów pracy :szeroki_usmiech

Pomijam polerkę.
    Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
    MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• fernando
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 1890

Eidos71, ja bym mycie szamponem z użyciem irona zamienił miejscami, reszta ok.

Komentarz

• Eidos71
        RS
        • 2011
        • 2050
        • Octavia II (1Z3)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Czyli po aktywnej pianie mycie szamponem, spłukanie, potem iron, spłukanie, glinkowanie i mycie szamponem...? Czy po iron-ie dodatkowe mycie...?
        Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
        MOJA FURKA

Komentarz

• staraoctavia
          Elegance
          • 2013
          • 825

To zalezy od kilku rzeczy. Jesli auto zabite grubo blotem to najpierw plukanie mocnym strumieniem wody.
          Jesli srednio to na poczatek aktywna piana, oplukanie, czekamy az podeschnie i opryski czyli iron, tu bym jeszcze dodal cos na smole np Prickborta, opianowal i splukal.
          Mycie i glinka. Zaleznie jak glinkujesz albo myjesz raz jeszcze albo idzie od razu cleaner i wosk.
          Porazajacy dzwiek podwojnie doladowanego V8

Komentarz

• Eidos71
            RS
            • 2011
            • 2050
            • Octavia II (1Z3)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Wiadomo, że przed rozpoczęciem całego procesu, auto będzie pozbawione powłoki z błota :-) Jako lubrykant, zastosuję najprostszy sposób - woda z kilkoma kroplami szamponu. Glinka, jaką posiadam to: VALETpro YELLOW CLAY BAR (taką mi polecono)
            Co do Prickborta - rozumiem, że najpierw Iron, potem spłukanie wodą, osuszenie, a następnie Prickbort i spłukanie...?
            MOJA FURKA

Komentarz

• staraoctavia
              Elegance
              • 2013
              • 825

Ja aplikuje najpierw IronX czekam kilka chwil i lece na to Pricka czekam znowu kilka chwil (wazne aby nie przyschlo) i lece aktywna piana.

Komentarz

• Eidos71
                RS
                • 2011
                • 2050
                • Octavia II (1Z3)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ok. Zrobię tak, jak Ty Dotąd (również od samej nowości obecnej Octavii) proces detailingu ograniczał się u mnie do ręcznego mycia, cleanera i woskowania. Teraz czas przejść na nieco wyższy poziom (glinka i dodatkowa chemia) :wink:
                MOJA FURKA

Komentarz

• staraoctavia
                  Elegance
                  • 2013
                  • 825

Jaki cleaner i wosk?
                  To i tak bardzo dobry zestaw 8)

Komentarz

• Eidos71
                    RS
                    • 2011
                    • 2050
                    • Octavia II (1Z3)
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Cleaner - Dodo Juice Lime Prime Lite (praktycznie "od zawsze" ten sam), a obecne woski: Collinite 476, Collinite 915 (jeszcze nie testowany - leży i czeka na swoją kolej) i Dodo Juice Blue Velvet (jeszcze trochę zostało - wersji Pro jakoś nigdzie nie mogę utrafić). Wcześniej bywały inne woski - właściwie nadal szukam tego "jedynego" na lato i "jedynego" na zimę.
                    MOJA FURKA

Komentarz

• Big
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 6389

Zamieszczone przez Eidos71
                      Wcześniej bywały inne woski - właściwie nadal szukam tego "jedynego" na lato
                      To na lato polecam coś z naturalnych wosków z wyższej półki czyli Zymol, Swisswax.
                      Na zimę to chyba najlepszy będzie Megs #16.
                      Czarny Elegance

Komentarz

• Eidos71
                        RS
                        • 2011
                        • 2050
                        • Octavia II (1Z3)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Szukam "tego jedynego", ale z tej nie najwyższej półki cenowej... Wiem, że Zymol, lub Husaria Wax to klasa sama w sobie - ale nie mam aż tak wielkich aspiracji... Na razie najdroższy wosk, jakiego używałem, to Blackfire Midnight Sun Ivory (tester :szeroki_usmiech ). Zimą dotąd używałem Collinite 476 i Finish Kare 1000P. Może w tym roku, na lato skuszę się na coś droższego/lepszego, niż dotąd... Na bieżąco śledzę wątek detailingu na naszym forum i całe forum http://forum.kosmetykaaut.pl/index.php - mniej więcej wiem, co i za ile można kupić - jednak znaleźć coś idealnego pod każdym względem można chyba tylko metodą prób i błędów... Oczywiście z dużą pomocą fachowców
                        MOJA FURKA

Komentarz

• staraoctavia
                          Elegance
                          • 2013
                          • 825

To jednak nie byl to dobry zestaw ze wzgledu na slaby dobor wosku i cleanera.
                          Wez z Zymola HDC to jest ich cleaner i wosk Carbon. Zestaw tani nie jest, bo to 300, ale za to bedzie na dlugie lata

Komentarz

• Eidos71
                            RS
                            • 2011
                            • 2050
                            • Octavia II (1Z3)
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Hmmm... 300 PLN,- to sporo jak na amatorski detailing :? A przy moim korzystaniu w sezonie wiosna-lato-jesień (proces mniej więcej powtarzany co 3-4 tygodnie, góra co 1,5 m-ca) to raczej na maksymalnie 2 sezony :-) Ale może się skuszę, bo kusi, kusi...? Co do Blackfire'a - to faktycznie nie powalił mnie efektem - to samo praktycznie uzyskiwałem stosując Dodo Juice Blue Velvet.
                            A jak wygląda sprawa z Poorboys World Natty’s Paste Wax –Red na ciemny lakier ? Kolega "sapał", że lepszego wosku nie używał...
                            MOJA FURKA

Komentarz

• staraoctavia
                              Elegance
                              • 2013
                              • 825

Eidos71 Stosujac zestaw Zymola wosk i cleaner jesli bedziesz aplikowal co 2miesiace - to bedzie BARDZO czesto. Carbon ma wage 236gram. Woskujac grubo i bogato zuzyjesz 5gram. Daje to okolo 47 aplikacji. Powiedzmy nawet, ze bedzie to 40aplikacji x 2miesiace to jest 80 misiecy to masz grubo ponad 6lat. Czy 300 zlotych za swetny produkt w tej cenie (wedlug mnie bezkonkurencyjny w tym przedziale cenowym) na 6lat to duzo? Do kompletu dokupisz sobie Zymola Field Glaze to jeden z lepszych QD.

Komentarz

• Eidos71
                                RS
                                • 2011
                                • 2050
                                • Octavia II (1Z3)
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ok. Masz rację - wezmę ten zestawik. A to, co obecnie mam - zostawię sobie na "jakby co" W końcu chyba woski i cleaner kupione w 2013 r. mogą poleżeć...?
                                Muszę zacząć ukrywać przed swoją Panią auto-kosmetyki, bo gdy zobaczy ich ilość - w końcu zrobi mi mały "dym" :diabelski_usmiech
                                MOJA FURKA

Komentarz

• gusiak11
                                  L&K
                                  • 2013
                                  • 1362
                                  • Ford

Zamieszczone przez Eidos71
                                  jak wygląda sprawa z Poorboys World Natty’s Paste Wax –Red na ciemny lakier ? Kolega "sapał", że lepszego wosku nie używał...
                                  tym sapaniem to... trochę przesada ale rzeczywiście wosk jest dobry, ja jestem na ukończeniu swojego, kładłem go na swój srebrny jak i na inne kolory, generalnie sprawdza się na każdym kolorze, jest dość trwały, lubię go .
                                  Jak się nawoskuje w garażu to potem fajny zapach się utrzymuje, od niedawna mam carbona więc na wiosnę może jakiś test wytrzymałościowy przeprowadzę może jescze megsa #16 ''zatrudnie'' do testu zobaczymy
                                  http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• staraoctavia
                                    Elegance
                                    • 2013
                                    • 825

Polezec moga, wazne aby mialy przedzial temp 15-20stopni

Komentarz

• Roki
                                      Classic
                                      • 2014
                                      • 21

W poprzednim aucie trochę się bawiłem polerką.Znajomy polecił mi system polerski BRAYT.
                                      Więc polerka i kupiłem Brayt T1 i Brayt T2.
                                      Stara maska i efekty:

Na tej masce pierwszy raz trzymałem polerkę w rękach.Podłoże bez żadnego przygotowania.Umyta,oklejona i polerowane.
                                      "Ciśnij jeśli masz pasję nie stawaj,wsiądź odpal furę w gaz napier..laj"

Komentarz

• Big
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 6389

Roki, szczerze? To efekty na tych zdjęciach bardzo mizerne
                                        Pozostało bardzo dużo swirli. Słabe odbicie.
                                        Czarny Elegance

Komentarz

• Roki
                                          Classic
                                          • 2014
                                          • 21

To było moje pierwsze trzymanie polerki w rękach.Jaki kolwiek kontakt z pastami/polerkami.Będe miał okazję robić polerke na audi tymi środkami.Pokaże efekty wtedy.
                                          "Ciśnij jeśli masz pasję nie stawaj,wsiądź odpal furę w gaz napier..laj"

Komentarz

• Big
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 6389

Zamieszczone przez Roki
                                            To było moje pierwsze trzymanie polerki w rękach.
                                            o.k. od czegoś trzeba zacząć. Każdy z nas się kiedyś uczył. Uważam, ze lepiej powiedzieć prawdę niż owijać w bawełnę.
                                            Czarny Elegance

Komentarz

• Eidos71
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 2050
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Dobra Panowie i Panie - po co ten cały show z detailingiem ? Przecież wystarczy to:

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

:zlosnik1: Oczywiście żartuję - podałem tylko przykład kolejnego robienia w bambuko ludzi, którym się wydaje, że można minimalnym wysiłkiem i kosztem maksymalnie zadbać o auto... Przemawiający do wyobraźni jest zwłaszcza fragment filmiku, na którym czyszczą zabłocone BMW...
                                              MOJA FURKA

Komentarz

• staraoctavia
                                                Elegance
                                                • 2013
                                                • 825

Wchodze w to! Oszczedzam 500l wody za kazdym razem, a zdaza mi sie myc srednio 2x na tydzien. Kurde to jest miesiecznie 4000l. Ktos caly czas doplacal za mnie za wode :roll: Wchodze w to

Komentarz

• leszekmw
                                                  RS
                                                  • 2005
                                                  • 5356

no muszę przyznać że w tamtym tygodniu z nudów wziąłem od meridomaniaka glinkę i sobie zrobiłem skodę. co prawda w dalszym ciągu twierdzę że moja skoda bez tych klinerów i wosków wygląda super jak na swoje lata , ale po glince troszkę jakby jeszcze większy połysk złapała...
                                                  akurat klient przyjechał :!: :roll: i pytał się czy nówka.. :szeroki_usmiech
                                                  no ale taki trochę czerstwy był.. :wink:
                                                  O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                                  GVI 1.4TSI
                                                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                                  tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• staraoctavia
                                                    Elegance
                                                    • 2013
                                                    • 825

Fakt Stevie Wonder czerstwy jest. Sliskosci i gladkosci lakier pewnie tez nabral 8)

Komentarz

Pracuję...